Що таке харчова алергія?

Що таке харчова алергія?

Харчова алергія – це системна імунна реакція організму, яка виникає після споживання певних продуктів.

У всьому світі понад 250 мільйонів людей страждають на харчову алергію, зокрема в Європі – 17 мільйонів. За підрахунками, більше трьох відсотків дорослих та до шести відсотків дітей мають харчову алергію.

Коли у вас  харчова алергія, то ваша імунна система помилково розпізнає певні продукти чи речовини в продуктах як щось небезпечне.  Відповідно до цього, імунна система спонукає клітини до виділення антитіл, відомих як імуноглобуліни Е,  для знешкодження алергенів які спричинили реакцію.

Наступного разу коли ви вживаєте навіть невелику кількість цього  ж продукту, антитіла «напоготові», то ж імунна система реагує негайно, виділяючи гістамін та інші хімічні речовини в кров’яне русло, що й буде викликати симптоми алергії.

Які ж основні харчові алергени?

  • Яйця
  • Риба
  • Молоко
  • Горіхи
  • Арахіс
  • Молюски та ракоподібні
  • Соя
  • Злаки

Які основні симптоми алергії?

Зазвичай симптоми харчової алергії виникають від кількох хвилин до двох годин після споживання їжі.

Симптоми можуть варіювати від помірних до тяжких і вражати кожен організм по-іншому.

Симптоми харчових алергій можуть включати:

  • кропив’янку
  • почервоніння шкіри або висип
  • набряк обличчя, язика, губ
  • блювоту та/або діарею
  • спазми в животі
  • кашель та/або чхання
  • запаморочення та/або нудоту,
  • набряк гортані, голосових зв’язок
  • утруднене дихання
  • втрату свідомості

Чи може харчова алергія загрожувати життю?

Хоча більшість симптомів харчової алергії виражені слабо і обмежуються дискомфортом на шкірі або в травленні, деякі можуть перерости у важку алергічну реакцію, що загрожує життю та називається анафілаксією.

Це може призвести до:

  • звуження дихальних шляхів
  • різкого зниження артеріального тиску та шоку (“анафілактичний шок”)
  • задухи через набряк горла та гортані

Анафілаксія може виникнути протягом декількох секунд або хвилин після впливу алергену, швидко погіршитися і призвести до смерті.

Адреналін – це перша лінія лікування анафілаксії.

Негайно використовуйте адреналін, якщо ви відмічаєте такі симптоми, як задишка, повторний кашель, слабкий пульс, кропив’янка, здавлення в горлі, проблеми з диханням або ковтанням або поєднання симптомів з різних ділянок тіла, таких як кропив’янка, висип або набряк на шкірі в поєднанні з блювотою, діареєю або болем в животі.

Вам слід викликати швидку допомогу (або попросити це зробити когось поруч) і повідомити диспетчера про те, що вводили адреналін і може знадобитися більше.

Які тести допоможуть вашому лікарю діагностувати алергію?

Шкірні тести: медичний працівник наносить розчин, що містить харчовий алерген на передпліччя пацієнта і за допомогою невеликої голки чи ланцета робить проколи (прик-тест) або подряпини (скарифікаційний тест), щоб дозволити невеликій кількості розчину потрапити у верхні шари шкіри. Як правило, ця процедура не викликає ані болю, ані кровотечі. Таким чином одночасно можна робити тестування до декількох алергенів. У цьому випадку відстань між місцями проколів має бути не менше 2 см. Результати тесту відомі протягом 15—20 хвилин. На наявність алергії вказує папула діаметром 3 мм або більше — припухлість білого кольору, схожа на ту, яка виникає від укусу комара.

Проведення аналізу на наявність специфічного ІgЕ на певні харчові алергени: цей тест передбачає взяття невеликої кількості крові для визначення наявності антитіл, які є специфічними для певних харчових білків і можуть свідчити про алергію.

Ведення харчового щоденника: пацієнт записує все, що він їсть та описує симптоми, якщо вони виникають.

Елімінаційний тест: пацієнту призначають дієту з повним виключенням з раціону передбачуваного алергенного продукту. Якщо після виключення продукту протягом 7-14 діб симптоми алергії проходять або значно слабшають, то можна говорити про те, що даний продукт є причиною алергії.