Йод – користь і шкода
Йод – дуже важливий мікроелемент, запас якого потрібно поповнювати. Дефіцит йоду вкрай небезпечний для людського організму, оскільки нестача цього мікроелемента збільшує ризик серйозних захворювань щитовидної залози, органів травлення, він також впливає на розумовий розвиток.
Йод необхідний для створення гормонів щитовидної залози, що регулюють метаболізм. Доведено, що тиреоїдні гормони посилюють імунну відповідь організму, захищаючи нас від багатьох недуг.
Якщо щитовидна залоза не працює, «лихоманить» весь організм. Відчуваєте постійну втому, слабкість, помічаєте зниження розумової активності, погіршення пам’яті та слуху, розлади травлення, випадіння волосся? Найбільш вірогідно, що вашому організму не вистачає йоду.
Крім таких начебто незначних симптомів, йододефіцит може стати причиною зобу та навіть раку щитовидної залози.
Більшість українців щодня споживає лише 40−80 мкг йоду на добу при нормі до 200 мкг для дорослих, 120 мкг для дітей віком від 6 до 12 років та 90 мкг для діток віком до шести років.
Не потрібно перейматися можливим передозуванням, адже створити надлишок йоду в організмі доволі складно. 90−97% йоду, що надходить в організм, виводиться зі сечею. 2−7% – через кишечник. Європейські вчені підрахували: безпечна доза йоду — 1000 мкг на добу.
Найпростіший спосіб вберегтися від йододефіциту — замінити звичайну сіль на йодовану та ввести у раціон продукти з великим вмістом йоду. Найкращим вибором будуть морепродукти, біла риба, морська капуста, буряк, баклажани, зелена цибуля, щавель, банани, цитрусові, диня, хурма, яйця та волоські горіхи. А от звичайні капуста і редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму, тому зловживати ними не слід.
Крім солі, виробники йодують багато інших харчових продуктів, воду, а також дитяче харчування.
Аби організм засвоював йод, кишковий тракт повинен бути здоровим. Хвороби кишечнику погіршують здатність цього органа всмоктувати корисні речовини, а отже, скільки б ми не їли йодовмісних продуктів — позитивного результату не буде. На жаль, йод — елемент, який швидко випаровується. Це треба враховувати при споживанні продуктів з його вмістом. Наприклад, йодовані сіль та воду необхідно зберігати у непрозорій посудині, яка щільно закривається. Сіль варто додавати до їжі лише після приготування, адже при термічній обробці практично весь йод випаровується. Те саме стосується й білої риби — її необхідно варити, а не смажити. Тільки так з неї засвоїться максимальна кількість корисних речовин.
З повагою та турботою за Ваше здоров’я
колектив МЦ «Дельта Мед»