Кава і до кави… серцеві проблеми?  Чи підвищує кава ризик серцевих захворювань?

Кава і до кави… серцеві проблеми? Чи підвищує кава ризик серцевих захворювань?

Найбільше на сьогодні дослідження не виявило зв’язку між помірним споживанням кави та серцевими захворюваннями, зокрема аритмією, гіпертонічною хворобою, повідомляє журнал JAMA Internal Medicine.

Вчені Бразилії та Об’єднаного королівства в результаті проведеного аналізу сотні тисяч добровольців протягом 4 років, не виявили статистично достовірної різниці в ризику розвитку серцевих захворювань в осіб які помірно вживають каву та осіб які її не вживають.

Хоча деякі лікарі та їхні асоціації пропонують уникати продуктів, що містять кофеїн, щоб зменшити ризик аритмії, немає доказів на підтримку цієї позиції – навпаки, насправді споживання кави може мати протизапальну дію та пов’язане зі зниженням ризику серцевих захворювань, а також цукрового діабету, хв. Паркінсона, раку та інших.

Кава містить чимало корисних речовин: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн. Всім відомі її підбадьорливі властивості, але це не єдині переваги напою. Кава має чимало інших корисних властивостей:

  • знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу;
  • на короткий час покращує пам’ять і уважність, підвищує настрій;
  • знижує ризик розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона, деменції, раку молочної залози, цирозу печінки;
  • полегшує головний біль, ефективна при мігрені;
  • покращує спортивні результати.

Існує думка, що кава підвищує артеріальний тиск і шкодить серцю. Однак вчені вважають, що все не так страшно. Кава може викликати незначне підвищення тиску у людей, які п’ють її дуже рідко. А регулярне вживання не призводить до підвищення тиску. Зв’язку між вживанням напою і серцевими захворюваннями не виявлено.

Незважаючи на усі позитивні якості кави, є достатня кількість історій про те, що кава шкодить серцю та судинам, викликає залежність та безсоння. Ось і виходить, що в результаті кава завдає шкоди нашому організму.

“…Цей міф уже давно спростовано науковцями, — пояснює гастроентерологиня Галина Незговорова, в ефірі радіо Промінь — Якщо ми говоримо про користь або шкоду, мають бути проведені наукові дослідження. Щодо кави проведено велику кількість наукових досліджень, які довели, що кава корисна. Усе залежить від кількості, яку ви вживаєте, того, як вона приготована і коли її п’ють…”.

Як зазначила Галина Незговорова, до вживання кави є й протипоказання. Наприклад, небажано вживати каву людям з хронічною серцевою недостатністю, захворюваннями нирок та проблемами з шлунково-кишковим трактом, що пов’язано з особливостями обміну кофеїну та його впливом на слизову оболонку шлунка, кислотно-лужну рівновагу крові та інше.

“Усі інші можуть вживати каву абсолютно спокійно, вони не зашкодять своєму здоров’ю”, — підсумувала лікарка.

Звісно кожен з нас окрім гастрономічних вподобань повинен прислухатись до власного організму, враховувати власну переносимість кофеїновмісних продуктів та наявність супутніх захворювань.

Слід пам’ятати, попри масу корисних властивостей, напій може і нашкодити. Однак негативний ефект можна отримати тільки при надмірному вживанні або протипоказаннях. Міцна кава може підвищити рівень холестерину в крові. Напій вимиває кальцій з кісток і підвищує ризик перелому, тому його не можна часто пити дітям і літнім людям.

Кава має легкий наркотичний ефект. При занадто частому вживанні може виникнути залежність. Напій має сечогінний ефект, що може привести до зневоднення. Він підсилює дію алкогольних напоїв і прискорює сп’яніння. Кава негативно впливає на колір зубної емалі.

Скільки чашок кави можна пити в день?

Дорослій людині рекомендується вживати не більше 400 мг кофеїну в день. Кава середньої міцності без молока містить приблизно 80-110 мг кофеїну. Тому денною нормою вважається до 3 чашок напою в залежності від міцності. Розчинна і необсмажена кава вважаються менш міцними. Для людей, які мають протипокази до кофеїну, в продажі є кава без кофеїну (це кава з кавових зерен, з яких “прибрали” як мінімум 97% кофеїну в процесі виробництва).

А чи знаєте Ви…

  • Батьківщиною кави є не Бразилія, а Ефіопія.
  • Міжнародний день кави відзначають 1 жовтня.
  • Одна із перших кав’ярень у Львові розпочала свою діяльність у 1829 році. Йдеться про “Віденську кав’ярню”, що розташована на вулиці Гетьманській (сучасному проспекті Свободи).
  • Кофеїн використовують в медицині для стимуляції нервової системи при її пригніченні