fbpx
Йод – користь і шкода

Йод – дуже важливий мікроелемент, запас якого потрібно поповнювати. Дефіцит йоду вкрай небезпечний для людського організму, оскільки нестача цього мікроелемента збільшує ризик серйозних захворювань щитовидної залози, органів травлення, він також впливає на розумовий розвиток.

Йод необхідний для ство­рення гормонів щитовидної за­лози, що регулюють метабо­лізм. Доведено, що тиреоїдні гормони посилюють імунну від­повідь організму, захищаючи нас від багатьох недуг.

Якщо щитовидна залоза не працює, «лихоманить» весь організм. Відчуваєте постій­ну втому, слабкість, помічаєте зниження розумової активнос­ті, погіршення пам’яті та слу­ху, розлади травлення, випадін­ня волосся? Найбільш вірогідно, що вашому організму не виста­чає йоду.

Крім таких начебто незначних симптомів, йододефіцит може стати причиною зобу та навіть раку щитовидної залози.

Більшість українців щодня споживає лише 40−80 мкг йоду на добу при нормі до 200 мкг для дорослих, 120 мкг для дітей віком від 6 до 12 років та 90 мкг для діток віком до шести років.

Не потрібно переймати­ся можливим передозуванням, адже створити надлишок йоду в організмі доволі складно. 90−97% йоду, що надходить в орга­нізм, виводиться зі сечею. 2−7% – через кишечник. Європей­ські вчені підрахували: безпеч­на доза йоду — 1000 мкг на добу.

Найпростіший спосіб вберег­тися від йододефіциту — заміни­ти звичайну сіль на йодовану та ввести у раціон продукти з вели­ким вмістом йоду. Найкращим вибором будуть морепродукти, біла риба, морська капуста, бу­ряк, баклажани, зелена цибу­ля, щавель, банани, цитрусові, диня, хурма, яйця та волоські го­ріхи. А от звичайні капуста і редь­ка, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму, тому зловживати ними не слід.

Крім солі, виробники йоду­ють багато інших харчових про­дуктів, воду, а також дитяче хар­чування.

Аби організм засвоював йод, кишковий тракт повинен бути здоровим. Хвороби кишечнику погіршують здатність цього ор­гана всмоктувати корисні ре­човини, а отже, скільки б ми не їли йодовмісних продуктів — по­зитивного результату не буде. На жаль, йод — елемент, який швидко випаровується. Це тре­ба враховувати при споживан­ні продуктів з його вмістом. На­приклад, йодовані сіль та воду необхідно зберігати у непрозо­рій посудині, яка щільно закри­вається. Сіль варто додавати до їжі лише після приготуван­ня, адже при термічній обробці практично весь йод випарову­ється. Те саме стосується й бі­лої риби — її необхідно варити, а не смажити. Тільки так з неї за­своїться максимальна кількість корисних речовин.

 

З повагою та турботою за Ваше здоров’я

колектив МЦ «Дельта Мед»